23-02-2021

Oefenbunker wil muzikanten weer verbinden en motiveren

Oefenbunker Landgraaf wil muzikanten in Parkstad weer op gang krijgen. Al bijna een jaar kunnen artiesten niet bij elkaar komen, maar met de Sound van Parkstad wordt dat mogelijk. Het is voor Gladys Geilenkirchen haar eerste project.

Wat willen jullie gaan doen?
„We vragen alle muzikanten en liefhebbers om iets te maken, een soort muzikale kettingbrief. Iedereen kan meedoen in welke stijl dan ook. Ook dichters bijvoorbeeld. Alles kan, als het maar muziek, tekst of een vorm van geluid is. Een snippet van maximaal 30 seconden. Die kan worden ingezonden voor de Sound van Parkstad. Lokale dj’s en producers zullen van de stukjes een lange soundtrack maken.”

Wie kwam met dit idee?
„Jan Sluijsmans (projectleider Oefenbunker, red). Die vond dat iets gedaan moest worden voor, door en met muzikanten. Om weer eens wat aan de gang te komen. Niet alleen thuis jammen in je eentje of maximaal met tweeën. Ik heb gehoord van een trompettist die zijn instrument al een jaar niet heeft aangeraakt. Op deze manier krijg je weer verbinding en wellicht motivatie.”

Spannend om te doen?
„Het is mijn eerste project. Een beetje spannend is het wel. Zeven jaar geleden ben ik bij de Oefenbunker begonnen. Bij de catering was dat. Daarna stond ik aan de bar en heb ik producties meegedraaid. Ik wil vooruit in het leven. Dus het is leuk om dit te mogen doen. Zelf maak ik muziek binnen een collectief van de Oefenbunker en vroeger heb ik gedanst.”

Wat maakt Parkstad zo bijzonder?
„Er zijn maar weinig regio’s met zo’n bloeiende band- en podiumcultuur als de Oostelijke Mijnstreek. Er is enorm veel creativiteit. Niet voor niets won Parkstad Popstad de eerste Limburgse Popprijs van Pop in Limburg. We verwachten dan ook een heel boeiende soundtrack uit te kunnen brengen.”

Waar hoop je op, als het gaat om de toekomst?
„Dat we weer open kunnen. Dat de repetities weer kunnen starten en we voor het eind van het jaar weer concerten kunnen doen. We blijven vol goede hoop. Het zou geweldig zijn als Bunkerpop kan doorgaan. Vorig jaar hebben we met de Biergarten XL gelukkig nog iets kunnen doen. Al was dat dan op afstand.”

En qua Sound van Parkstad?
„We verwachten binnen drie maanden genoeg te hebben. Als het meezit zullen we wel een uur kunnen mixen. Of we ook mensen die op potten en pannen spelen gaan krijgen? Hoe origineler hoe beter. Het is aan de producers om daar iets van te maken. Maar dat is ze wel toevertrouwd.”

Blijf op de hoogte

Initiatief van Oefenbunker